Csípőnyitás és elengedés

Vasárnap az egyik kedvenc területemmel, a csípővel foglalkoztunk. A két órás workshopon csípőnyitó ászanákkal, légzőgyakorlatokkal és vizualizációs technikával gyakoroltuk az elengedést.
Nem meglepő, hogy népszerű ez a témakör, hiszen a horpaszizomnak hatalmas szerepe lehet, ha megfelelően gondozzuk.
A hétköznapok során nem igazán kerül fókuszba a csípő, a sok ülés miatt nagyon kötött tud lenni.

A varázsászanákkal ápoltuk és gyógyítottuk a testünk.
Fontosnak tartom a megfelelő felépítést, ezért előkészítettük a terepet a combhajlítók átmozgatásával, farizom erősítéssel. A kompenzációs gyakorlatoknak is fontos a szerepe: a mellkasnyitó ászanákkal feltöltjük a szív területét.
Ezzel a tudatos bemelegítéssel tudjuk elkerülni a sérüléseket és növelni a hatékonyságot a fejlődés érdekében.

A legfontosabb a csípőnyitók gyakorlásakor a türelem. Véssétek be az emlékezetetekbe a könnyítéseket, ezekkel tudjátok óvni magatokat a sérülésektől. Saját tapasztalatból tudom, hogy hajlamosak vagyunk ezeket elfelejteni és belecuppantani magunkat egy-egy szép ászanába, aminek könnyen sérülés lehet a vége. A fokozatosság a kulcs! Megvannak azok az apró trükkök, amelyekkel a folyamatot javítani lehet, de ezt csak tudatos gyakorlással lehet beépíteni.
Érdemes kivárni, hiszen a hatás garantált. Nekem az első mélyebb tapasztalásaim jógázás közben a csípőnyitó gyakorlatoknál történtek. Itt éreztem meg a jóga segítségével, hogy tényleg van kapcsolat a fizikai- lelki rendszer közt. A feszültség oldásának hatására (például a galambpózban) képesek vagyunk a lelki blokkok oldására is. Felszabadító érzés!

A másik fontos eszköz, amivel egyrészt véded az izmaid, ízületeid, másrészt felturbózod a gyakorlás hatékonyságát, a légzés.
Ráhangolódás után összekötjük a ritmust az ászanákkal. Itt is fontos a megfelelő előkészítés, ezért az alábbi gyakorlatot akár napi szinten végezhetitek az ászanaélmény tapasztalása és a mélyebb meditáció érdekében:
Légzéskiegyenlítés után építsd be a kint tartást
3 ütem belégzés
3 ütem kilégzés
3 ütem kint tartás
Az ötödik kör után duplázd meg a kint tartást 6 ütemre.
Amennyiben szédülést tapasztalsz, vedd vissza a kint tartás hosszát. Ha megy, kb. 5 kört végezz el, majd újra egyenlítsd ki a légzésed és egy picit figyeld meg az érzeteid.
Lezárásként lassan számolj el 10-ig és ezután nyisd a szemed.

Jó gyakorlást! 🙂

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?